Iosif Anca > Editoriale (Revista Betel)

Lăsați copilașii să vină la Mine și nu-i opriți
Iosif Anca


  Aceste cuvinte au fost o sesizare sau poate chiar o mustrare a Domnului pentru ucenici şi o încurajare pentru cei ce-i aducem la Isus cu scopul ca El să pună mâinile peste ei şi să se roage pentru ei (Matei :19:13-14; Marcu 10:13-14; Luca 18:15-16).

Cred că ucenicii aveau argumentele lor în refuzul prezenţei copiilor, în special a celor mai mici de la activităţile publice ale Domnului împreună cu oamenii mari. Este sesizată şi în vremea noastră aceeaşi tendinţă de „degajare” a slujbelor adunărilor de prezenţa copiilor în paralel cu scăderea efectivă a numărului lor.

Dar noi ne adresăm vouă, copiilor, căci se pare că spre deosebire (cel puţin de cazurile prezentate în Evanghelii) de copiii din vremea Domnului Isus şi vouă, unora, vă face plăcere să vă adunaţi separat. Parcă este mai plăcut să nu vă obosiţi cu predici, studii şi rugăciuni lungi, când puteţi mai degrabă să vă jucaţi în acest timp.

Dragi copii, vă rugăm să vă gândiţi şi să răspundeţi la câteva întrebări: Când dormiţi, vă jucaţi? Când aveţi ore (lecţii) la şcoală, dormiţi? Când lucraţi în grădină, faceţi exerciţii la matematică? La toate întrebările, răspunsul este Nu! Deci există activităţi diferite cu scopuri specifice. Somnul are vremea şi rolul lui, lecţiile de la şcoală rostul lor şi la fel toate celelalte activităţi. Dar ce scop au slujbele de la adunare? Răspunsul este scurt şi clar: mântuirea sufletului.

Acum o altă întrebare: Voi vreţi să fiţi mântuiţi? Desigur că da! Atunci ne rămâne să lămurim dacă este bine să fiţi în adunare împreună cu cei mari sau separaţi pe grupe de vârstă.

Răspuns - da, separaţi, cu cei de vârsta noastră. Corect, căci şi părinţii au activităţi şi discuţii pentru problemele de familie la care participă numai ei. Deci să vă permită şi vouă să studiaţi şi să cântaţi împreună cu ceilalţi copii şi învăţătorii voştri.

Răspuns – nu, pentru că şi voi aveţi dreptul şi harul să vă rugaţi cu cei mari; să ascultaţi predici, să auziţi prorocii şi să vedeţi toate celelalte lucrări ale lui Dumnezeu din adunare.

În concluzie vă recomandăm dragi copii şi cu atât mai mult vouă, adolescenţilor, şi indirect părinţilor şi slujitorilor, să „împletiţi” slujbele sfinte. Atât la adunare cât şi acasă să aveţi o parte din timp special dedicată activităţilor spirituale potrivite cu vârsta. Dar să folosiţi şi părtăşia cu toată adunarea, cu toată familia, căci Biblia este bună să o studieze toţi împreună, cântarea e frumoasă în comun, iar rugăciunea de asemenea. Aşa procedăm şi noi la „Şcoala Biblică pentru Copii „Betel” şi la adunarea „Betel” Arad. Sâmbăta avem două ore de studiu, muzică şi diverse activităţi cu grupele de preşcolari şi clasele I-VIII, luni, activităţi identice cu grupurile de adolescenţi şi tineri, iar duminica ne întâlnim toţi la slujbă.